Kulventiler och fjärilsventiler har var och en sina egna fördelar och tillämpliga scenarier. Valet måste göras utifrån specifika applikationsbehov och tekniska krav. De huvudsakliga skillnaderna mellan kulventiler och vridspjällsventiler är struktur, driftläge, syfte, tätningsprestanda och tillämpliga scenarier.
Struktur och driftläge:
Öppnings- och stängningsdelarna av kulventilen är sfärer, som drivs av ventilskaftet och roterar runt kulventilens axel för att uppnå omkopplingsfunktionen. Dekulventilhar låg vätskemotstånd och är lätt att använda. Den behöver bara rotera 90° från helt öppen till helt stängd.
Fjärilsventilens öppnings- och stängningsdelar är skivformade fjärilsplattor, som roterar runt ventilaxeln för att uppnå syftet att öppna och stänga. Fjärilsventilen har egenskaperna för enkel struktur, liten storlek, lätt vikt och flexibel omkoppling. Den kan växlas genom 90° fram- och återgående reversering.
ändamål:
Kulventilen är lämplig för sändning och kontroll av vätskor, speciellt för media som innehåller fibrer, fina fasta partiklar, etc. Flervägskulventilen kan flexibelt styra medias sammanflöde, avledning och flödesriktningsväxling.
Fjärilsventiler används huvudsakligen för att kontrollera flödet av vätskor som luft, vatten, ånga, korrosiva medier, lera, olja, flytande metall och radioaktiva medier, och spelar huvudsakligen en roll som avskärning och strypning på rörledningar.
Tätningsprestanda:
Kulventilen har bra tätningsprestanda och kan bibehålla god tätningsprestanda även under hög temperatur, högt tryck eller korrosiva mediaförhållanden.
Fjärilsventilens tätningsprestanda är något sämre än den förkulventil, men fjärilsventilen har en unik fördel i ventiler med stor diameter.
Tillämpliga scenarier:
Kulventilen är lämplig för tillfällen som kräver snabb öppning och stängning, låga krav på vätskemotstånd och applikationer som kräver god tätningsprestanda.
Fjärilsventilen är lämplig för tillfällen som kräver frekvent flödesjustering, samt applikationer som kräver snabb omkoppling och stor diameter.